

10 דברים שחשוב לדעת על הנקה
17.04.2022כל אישה יכולה לבחור בעצמה אם הנקה היא הצעד הנכון והמתאים עבורה ועבור משפחתה. למרות התחליפים, הנקה נחשבת לבחירה הטבעית והמזינה ביותר עבור תינוקות רכים, וכדי לצלוח את התקופה, יש כמה דברים שחשוב לדעת לפני שמתחילים.
הנקה עוזרת להתאושש מההיריון, הצירים והלידה
גוף האישה עובר שינויים רבים במהלך תקופת ההיריון ולאחר הלידה. שינויים אלו גובים את מחירם ומשפיעים על המשקל, מבנה הגוף, השרירים ואפילו על העור.
מעבר להיותה מקור הזנה בריא לתינוק, הנקה היא גם דרכו של הטבע לעזור לאשה להתאושש מהחוויה על ידי שריפת קלוריות ועיצוב מחדש של טונוס הרחם והבטן, בעזרת התכווצויות. קחי בחשבון שהתכווצויות אלו מחדשות את הרחם ואת רקמות האגן, יחד עם זאת, כמה מהן יכולות להיות חזקות מספיק כדי לגרום לך לקחת נשימה עמוקה או שתיים.
ההנקה דורשת ממך לגלות סבלנות רבה
ההנקה היא תהליך טבעי, כלומר היא חלק מהטבע, אולם זו גם מיומנות נרכשת, הן עבור האם והן עבור התינוק. כדי שהחוויה תהיה כמה שיותר מוצלחת ותבוא בטבעיות, לעיתים יש לגלות סבלנות, תחילת הדרך עשויה להיות רצופה בלא מעט אתגרים (וכאבים), אולם סבלנות תעזור לך לעלות על דרך המלך במהרה.
הקפידי להיערך מבעוד מועד עם כל המוצרים שיכולים להקל עליך כמו למשל חזיית הנקה נוחה, כרית הנקה, רפידות הנקה ועוד.
חלב האם עשיר בחומרים מזינים
חלב האם שלך מלא בחומרים בריאים ומזינים החל בקולסטרום שמופיע בשלושת הימים הראשונים ועשיר בנוגדנים ומרכיבים תזונתיים ועד לחומרים פרוביוטיים שתומכים בבריאות המעיים והמערכת החיסונית של התינוק.
הקולסטרום זהו חלב סמיך במרקם דבש, הכמות שלו אינו גדולה והסיבה לכך היא נפח הקיבה הקטן של תינוק רך. אולם רוב התינוקות יונקים למשך פרקי זמן ארוכים, מה שמקדם את הופעתו של החלב הנוזלי והמוכר. יש לציין שבתקופה זו חשוב לתת לתינוק לינוק על פי דרישה על אף הערות כמו “אין לך מספיק חלב” או המלצות לתת לתינוקות בקבוק עד שהחלב יגיע.
קחי בחשבון שמתן בקבוק יכול לפגוע בהנקה, כי תינוקות נוטים להעדיף בקבוק על פני השד (זו פעולת יניקה שונה, כאשר יניקה מבקבוק יותר פשוטה עבור תינוקות קטנים), כך שהוא לא ינק באופן יעיל, מה שיוביל לכך שבאמת השדיים לא ייצרו כמות מספקת של חלב.
תחושת מלאות תמיד תופיע, והיא נורמלית
לאחר שלושה ימים לאחר הלידה לערך, תרגישי שהשדיים שלך מלאים בחלב. מדובר בתהליך נורמלי של ייצור חלב, אשר מתאזן באופן טבעי בהתאמה לצרכיו של התינוק. התמודדות עם תחושת המלאות עשויה להיות לא נעימה, אולם כאשר ההנקה זורמת בצורה תקינה תחושה זו תעלם מעצמה לאחר יממה.
גודש ומלאות בשדיים – זו לא אותה התופעה
תחושת המלאות בשדיים שמופיעה לאחר כמה ימים לאחר הלידה היא אינה גודש. גודש זהו מצב שהופך את השדיים לנפוחים, כאובים וקשים כמו אבן, מה שעלול להוביל לקושי ביניקה. כדי להימנע מגודש יש להניק את התינוק באופן תכוף, ואם עולה צורך, לשאוב את החלב ידנית או על ידי משאבת חלב.
כמו כן מומלץ להניח קומפרסים קרים על השדיים בין הנקות ותמיד כדאי לוודא שהתינוק נצמד לפטמה בצורה טובה, כך שיצליח לינוק כמות גדולה של חלב ולשחרר את הגודש. אם את סובלת מגודש תמיד ניתן להתייעץ עם יועצת הנקה שיכולה לסייע לך להתגבר על התופעה.
הנקה מוצלחת = יציאות טובות
לאורך תקופת ההנקה סביר להניח שתשמעי הערות רבות ומגוונות שאולי יגרמו לך לפקפק בשיטת הזנה זו. אולם ישנם סימנים שמעידים על הנקה מוצלחת, כמו למשל תדירות ההנקות שצריכה לעמוד על 8-12 ביממה, רוגע של התינוק והתרככות השד לאחר ההנקה, עליה במשקל באופן עקבי ויציאות טובות שגם אותן ניתן למדוד: 6 טיטולי שתן ו- 3 טיטולי יציאות ביום יעידו על כך שהתינוק הקטן ניזון בהצלחה.
ייצור החלב מתבצע על ידי ביקוש והיצע
מהיום השלישי להנקה, סביר להניח שתשימי לב לכך שהתינוק נעשה יותר ויותר רעב ומבקש לינוק לעיתים קרובות. חשוב להבין שככל שהתינוק יונק יותר, מה טוב. כך השדיים יוכלו לייצר את כמות החלב הדרושה לו כדי לגדול ואף לספק את צרכיו הרגשיים, שאינם פחות חשובים. במידה ומתגלים קשיים בהקה, חשוב לדמות את הביקוש הטבעי של התינוק על ידי שאיבת חלב ומומלץ לעשות זאת תוך כדי קבלת ייעוץ מקצועי.
בכל מקרה, תמיד כדאי שתהיה לך בהישג יד משאבת חלב ידנית או חשמלית. משאבה גם תשמש אותך בזמנים שבהם את רחוקה מהתינוק ועדיין רוצה להזין אותו בחלב אם.
התמודדות עם כאבים ופצעים בפטמות
לעיתים במהלך הנקה יופיעו כאבים ופצעים בפטמות, לרוב אלו נגרמים כתוצאה מהיצמדות לא נכונה של התינוק לשד ולפטמה. ניתן לטפל בבעיה על ידי קבלת ייעוץ הנקה, וכן על ידי תכשירים מתאימים. בשיטה הטבעית, ניתן למרוח מעט חלב אם על הפטמות, לאוורר אותן, להימנע ממגע של סבון ולמרוח משחות על בסיס לנולין טהור.
אפשר גם להשתמש בזוג מגני פטמה מסיליקון, אשר נחשבים לדקים במיוחד, בלתי נראים, ושומרים על מגע של עור לעור בינך לבין התינוק באופן מקסימלי, תוך שמונעים את היווצרותם של פצעים נוספים, מקלים על הכאבים ומאפשרים לאלו הקיימים לחלוף.
תינוקות קטנים זקוקים קודם כל למזון
הנקה מוצלחת תלויה בשני הצדדים, באם ובתינוק באותה המידה. לעיתים מסיבות כאלו ואחרות, ההנקה לא מסתדרת. אולם גם במקרה הזה, ועל אף הרצון הטוב, חשוב לזכור שהתינוק הקטן צריך לאכול.
בעדיפות הראשונה נמצא חלב שאוב, אולם במידה ולא מתאפשר, תוכלי לרכוש תמ”ל ולהזין את תינוקך באמצעות בקבוק. כמו כן, כדאי בשלב זה לפנות לקבלת עזרה מקצועית כדי להבין את מקור הבעיה.
ולבסוף זכרי – ניתן לפתור כמעט כל בעיה בהנקה
זו לא בושה לשאול ובטח שלא בושה שלא לדעת, במיוחד כאשר מדובר בהיריון ראשון. אם את חווה קשיים, כאבים או בעיות, פשוט פני לעזרה בהקדם, כדי להקל על עצמך ועל מנת לקדם שיפור. כל דרך חדשה דורשת הסתגלות וגם רכישת מיומנות, וכאשר צולחים את האתגרים, ההנקה תהפוך לטבעית וחפה מכאבים כך שכל הצדדים יהיו מרוצים!


מוצצים מסדרת קומפורט – Physio Comfort
14 פברואר 2019
חום אצל תינוקות – המדריך המלא
17 אפריל 2022




