כל מה שצריך לדעת על עצירות אצל תינוקות
27.05.2022עצירות אצל תינוקות אינה שכיחה, ועדיין היא יכולה להדאיג הורים רבים. תינוקות קטנים מפתחים דפוס של יציאות אשר יכול להשתנות אם וכאשר התזונה שלהם משתנה, כמו למשל בעת מעבר מחלב אם לתמ”ל, התחלת טעימות של מזון מוצק, או צריכת תמ”ל בכמות קטנה יותר מהרגיל.
אם הצואה של התינוק אינה רכה, אלא קשה ויבשה ולכן אינה עוברת בקלות, הם עשויים לפתח עצירות.
מה המצב הנורמלי?
העקביות של היציאות תלויה בסוג המזון שהתינוק אוכל והיא גם משתנה עם הזמן, כאשר מזון מוצק נכנס לתמונה, או ככל שהתינוק מתבגר ומערכת העיכול שלו מתאימה את עצמה. יש הורים שחוששים שהתינוק סובל מעצירות אם הוא לא עושה קקי בכל יום, אבל אצל תינוקות מסוימים תיתכן פעילות מעיים אחת לכמה ימים, וברוב המקרים, גם אין בכך בעיה.
הצואה של תינוקות הניזונים מחלב אם תהיה יותר נוזלית ופחות תדירה, מה גם שיכול להיות הבדל בכמות הקקי אצל תינוקות יונקים, חלק מהם יעשו קקי כמה פעמים ביום, בעוד שאחרים יעשו קקי רק פעם או פעמיים בשבוע, וזה ייחשב לנורמלי.
לעומת זאת, הצואה של תינוקות שניזונים מתמ”ל תהיה יותר מוצקה יחסית ויהיו להם יותר יציאות.
מה הגורמים לעצירות?
הסיבה השכיחה ביותר לעצירות היא כאשר תינוק קטן חווה כאב בזמן יציאה, כתוצאה מכך הוא מצפה לכאב ולכן נמנע מלעשות קקי, מה שגורם לבעיה להחמיר.
סיבה נוספת שעשויה לגרום לעצירות היא שהתינוקות לא מקבלים מספיק נוזלים בתזונה שלהם. זה אומנם נדיר אצל תינוקות יונקים, אך שכיח יותר אצל תינוקות שצורכים מזון מוצק ולעיתים גם תינוקות שניזונים מתמ”ל.
מהם הסימנים של עצירות?
כדי לדעת אם התינוק הקטן סובל מעצירות שימו לב לתסמינים הבאים:
- שינוי בדפוסי הצואה הרגילים ופחות יציאות מבדרך כלל
- מאמץ רב בעת ביצוע פעולת מעיים
- שינוי במראה הצואה ומעבר מצואה רכה לצואה קשה ועגולה
- בטן נפוחה או קשה מגזים
- כאבי בטן
- בכי בזמן ולפני יציאה
- התינוק ממעט לאכול
- דם בצואה
אם הצואה קשה מאוד, הוא עשויה לגרום להיווצרותם של סדקים קטנים סביב פי הטבעת. סדקים אלו יכולים לדמם ולגרום לתינוקות ליותר כאבים ואי נוחות.
כיצד מתמודדים עם עצירות אצל תינוקות?
במידה והתינוק נראה עצבני, סובל מכאבי בטן, מפתח הקאות, הבטן שלו נראית נפוחה וקשה למגע, העצירות אינה משתפרת ואתם רואים דם בצואה, מומלץ לפנות לעזרה רפואית. ישנן תרופות שונות שיכולות לסייע, אולם אין לתת לתינוקות תרופות ללא ייעוץ של רופא או מרשם.
אם התינוק יונק ניתן לנסות להניק אותו לעיתים קרובות יותר, ואם התינוק ניזון מתמ”ל, יש לבדוק, אם הכנתם את הבקבוק בצורה נכונה, יכול להיות שהמנות שהכנסתם אינן מכילות מספיק מים.
אם התינוק אוכל מזון מוצק, נסו להוסיף מים בין הארוחות או מיץ פירות כמו מיץ שזיפים, עגבניות או תפוזים. נסו לעודד את התינוקות לאכול מנות נוספות של ירקות ופירות והפעם וודאו שהן יותר נוזליות. תוכלו גם להוסיף מים או פירות שמזרזים את מערכת העיכול.
דברים נוספים שכדאי לנסות
מלבד תזונה, יש פעולות נוספות שתוכלו לעשות כדי להקל על התינוק ולעודד פעילות מעיים כמו למשל להשכיב את התינוק על גבו ולהזיז את רגליו בעדינות בתנועות רכיבה על אופניים. תוכלו גם לעסות את בטנו של התינוק או לעשות לו אמבטיה חמה שתעזור לשרירים שלו להירגע.
קחו בחשבון שבמקרים מסוימים, עצירות יכולה להיות ביטוי של בעיה בריאותית שעוד לא אובחנה. לכן אם מדובר בתינוק מתחת לגיל 6 שבועות, מומלץ לפנות לבדיקה כדי לשלול בעיות רפואיות.