חשיבות המגע להתפתחות התינוק
26.05.2022חוש המישוש של תינוקות מתחיל להתפתח ברחם, בשלבים ראשוניים מאוד של ההיריון. גם כאשר הם יוצאים לאוויר העולם ואורך שנת החיים הראשונה, מגע משחק תפקיד מרכזי בחייהם, ומהווה חלק בלתי נפרד מהקשר עם המטפלים העיקריים ומהתקשורת עמם.
כאשר אתם אוחזים בהם, מחבקים, מאכילים, רוחצים ומרגיעים אותם, אתם עושים זאת באמצעות מגע. בשלבים מאוחרים יותר התינוקות הקטנים משתמשים בחוש המישוש שלהם כדי ללמוד על העולם באמצעות מרקמים וצורות של חפצים וצעצועים שנמצאים סביבם.
מלידה ועד גיל חודש
תינוקות מסוגלים להגיב באמצעות רפלקס אחיזה, כך למשל אם נלטף את כף ידם, הם יאחזו באצבעות שלכם, ואם תשימו חפץ בכף ידם הם יחזיקו אותו. גם הפה של התינוקות מאוד רגיש למגע והם משתמשים בו כדרך נוספת ללמוד ולחקור.
2 עד 3 חודשים
בתקופה זו תינוקות נהנים מתחושת המגע. הם מתחילים להגיב לעיסוי או לדגדוגים עדינים, כאשר אזור הפה שלהם רגיש מאוד, ולכן הם משתמש בו כדי לחקור את התחושה והמרקמים של צעצועים מסוגים שונים. הם אולי לא יכולים להרים צעצועים בעצמם, אבל הם ייהנו שיש להם צעצועים ביד.
4 עד 5 חודשים
עם הזמן השרירים של התינוקות מתחזקים, במיוחד בידיים ובזרועות, והם מתחילים להושיט יד ולגעת בחפצים. סביבות גיל 5 חודשים, הם כבר יתחילו להרים חפצים בעצמם ולהחזיק אותם בשתי הידיים, תוך שמשתמשים בפה כדי להרגיש מרקמים.
6 חודשים
בשלב זה חוש המישוש של התינוקות משתפר, הם לומדים להושיט יד ולתפוס חפצים בשתי ידיים, ולעיתים קרובות הם אף יוכלו להעביר חפצים מיד ליד. הם נהנים מצעצועים שאפשר לגעת בהם והמגע יוצר תגובה, כך שמומלץ שיהיו צעצועים אינטראקטיביים בסביבה.
7 עד 8 חודשים
בגילאים אלו התינוקות נעשים יותר מודעים למרחב שלהם ובעזרת חוש המישוש הם יכלים להבחין בין אובייקטים שונים. הם ייהנו לגעת בחפצים שאפשר לאחוז בהם ולסובב אותם, מה גם שיכול מאוד להיות שכבר התחילו לזחול, וכתוצאה מכך הם כבר יכולים לחקור חפצים בכוחות עצמם.
9 עד 10 חודשים
התינוקות הקטנים כבר הרבה יותר ניידים ומגלים דברים חדשים כל הזמן ולכן חשוב לוודא שהסביבה כמה שיותר בטוחה עבורם, שכן הם עדיין חוקרים את העולם באמצעות הפה. בנוסף הם ייהנו להרים חפצים ולהשחיל אותם, לכן מומלץ לחפש צעצועי התפתחות מתאימים שהם יוכלו לחקור בבטחה.
11 חודשים ועד שנה
בגיל שנה תינוקות קטנים בוחנים כל מיני מרקמים – רכים, קשים, קרים, רטובים, דביקים, מחוספסים. הם כבר פחות משתמשים בפה כדי לחקור, אלא יותר בידיים שלהם, בעזרתן הם נוגעים, משחקים וחוקרים את העולם.
הרגעת תינוקות באמצעות מגע
אחת הדרכים הטובות והיעילות ביותר להרגיע תינוקות היא על ידי מגע. תינוקות נהנים שמרימים אותם, מחבקים אותם, מלטפים ומנדנדים והתחושה הזאת מנחמת ומרגיעה אותם. בנוסף, כאשר הם קרובים אליכם הם יכולים להרגיש את חום הגוף, את הריח שלכם ואת התחושה המוכרת והבטוחה של הגוף שלכם.
לאורך השנים מחקרים מראים שהחזקת תינוקות קרוב לגוף ומקסום המגע בין עור לעור, יכולה להפחית את הבכי ולשפר את השינה וההנקה. מעבר לכך, המגע גורם לתחושה טובה גם להורים, מווסת את לחץ הדם וההורמונים, ומשחרר אוקסיטוצין, המוכר גם כהורמון האהבה.
כיצד אפשר לעורר תינוקות קטנים באמצעות מגע?
מאז ומתמיד שמשחק מהווה כלי חשוב ללמידה והתפתחות. משחק עם צעצועי התפתחות תואמי גיל יכול להציע יתרונות רבים ולעזור להתפתחות התינוקות לאורך שנת החיים הראשונה, וגם לאחר מכן. צעצועים עם מרקמים וטקסטורות או צעצועים שמשמיעים צלילים וקולות יהיו מעולים ויאפשרו לתינוקות לחקור. כאשר הם יגדלו, אפשר גם לתת להם לשחק עם בצק, חמר או מים.
ולבסוף, כדי לדעת בדיוק מה התינוקות אוהבים אתם יכולים לחשוף אותם לסוגים שונים של טקסטורות ומרקמים, לשים לב לתגובות שלהם וללמוד מהו סוג המגע שהם מעדיפים.