חום אצל תינוקות – המדריך המלא
17.04.2022תינוקות קטנים מעלים חום לא מעט פעמים במשך השנה. מה זה חום ולמה הוא מופיע? איך מומלץ למדוד חום? מה עלינו לעשות כאשר לתינוקות שלנו יש חום גבוה? ומדוע עלינו להתייחס ברצינות לחום אצל תינוקות בשלושת חודשי חייהם הראשונים? לפניכם המדריך.
מה זה חום? ומה ייחשב לחום גבוה?
חום הוא עליה בטמפרטורת הגוף, והוא מופיע כתגובה למצב רפואי. יש סיבות רבות שיכולות לגרום לעלייה בטמפרטורות הגוף, אולם השכיחה מכולם היא זיהום. כאמור, חום הוא סימפטום מאוד נפוץ אצל תינוקות ילדים, והוא עלול להגיע לביקור כמה וכמה פעמים לאורך השנה, במיוחד אצל אלו ששוהים במסגרות חינוכיות שונות לאורך היום.
טמפרטורת הגוף משתנה בין אנשים, מה גם שהיא משתנה במהלך היום. אצל מבוגרים, טמפרטורת גוף שעולה על 37.5 תוגדר כחום גבוה, בעוד שאצל ילדים ותינוקות ההגדרה של חום גבוה תשתנה, כך שטמפרטורת גוף שעולה על 38.2 מעלות תוגדר כחום גבוה. הופעתו של החום תלויה במחלה עצמה והוא עשוי להימשך למשך כמה ימים בודדים או יותר מכך.
מה הגורמים לחום?
החום אינו נחשב למחלה בפני עצמו, אלא שהוא ביטוי של המחלה, או יותר נכון לומר, אחד מהביטויים שלה. החום הוא למעשה מנגנון הגנה של הגוף מפני מחוללי מחלות מסוגים שונים, ותפקידו, לסייע לגוף להילחם ולהשמיד וירוסים וחיידקים.
חום עולה כתוצאה מהפרשת חומרים הנקראים פירוגנים על ידי מערכת החיסון של הגוף. חומרים אלו מופרשים במצבים שונים, כמו למשל כשהגוף מתמודד עם דלקות, זיהומים, התייבשות או פגיעה אחרת, ובתגובה לכך מערכת ויסות הטמפרטורה של הגוף מעלה את החום.
למרות שהחום הוא רק תסמין, לרוב לעליית החום נלווים גם תסמינים נוספים כמו סחרחורות, חולשה, כאבי ראש ושרירים, עצבנות וחוסר מנוחה. לכן מלבד הטיפול במחולל המחלה, נהוג גם ליטול תרופות להורדת חום ולשיפור ההרגשה.
כיצד חום משפיע על תינוקות וילדים קטנים?
עליית חום מובילה ללא מעט תסמינים בתינוקות וילדים, אולם לא כולם יופיעו בהכרח בכל פעם שעולה החום. בין התסמינים האפשריים:
- חוסר תיאבון
- צמרמורות קור
- רגישות לכאבים
- מצב רוח לא טוב
- אי שקט או לחלופין, ישנוניות
- הזעה מרובה
- פרכוסי חום אצל ילדים מסוימים
מעבר לכך, תינוקות עשויים לסבול מתסמינים נוספים:
- שינוי בעוצמת הבכי
- הקאות
- ירידה בתדירות ובעוצמת היניקה
ברוב המקרים מתייחסים בכובד ראש לחום אצל תינוקות עד גיל 3 חודשים, זאת בשל החשש לאלח דם, דלקת קרום המוח או זיהום בדרכי השתן. לכן במידה ועולה חום בחודש עד שלושת החודשים הראשונים, יבצעו בדיקות מעבדה נרחבות ולעיתים יחלו במתן טיפול רפואי עד לקבלת תשובה.
חום אצל יילודים ותינוקות קטנים
ביילודים עד גיל חודש מתייחסים להופעתו של חום מאוד בחומרה, ובמידה ועלה החום לתינוק קטן, אין זה מספיק רק להוריד את החום, אלא שיש לפנות לטיפול רפואי במהירות על מנת לבצע בדיקות מקיפות שמטרתן לברר את סיבת החום ולטפל בה. עד שמגיעות תוצאות הבדיקות, היילודים יקבלו טיפול אנטיביוטי דרך הוריד ובמידה והבדיקות תקינות, ישוחררו הביתה למעקב.
מגיל 3 חודשים ואילך, ההתייחסות תלויה למצבו של התינוק ובתסמינים שחווה.
כיצד מודדים חום לתינוקות?
כאשר עולה החום ניתן להרגיש זאת בעת מגע עם עורו התינוק, אך כדי לדעת בכמה עלתה טמפרטורת הגוף, יש למדוד את החום באמצעות מד חום. ניתן למדוד את טמפרטורת הגוף באוזן, בפה, מתחת לבית השחי וברקטום, ובמקרים מסוימים, יכול להיות שתתקלו בהבדלים בעת המדידות השונות.
יש לציין שהמדידה בפי הטבעת תהיה המדויקת ביותר והאמינה ביותר, אולם מסיבות בטיחותיות ההמלצה היא למדוד בבית השחי, או בפה, אצל ילדים גדולים יותר.
אם שאלתם את עצמכם כיצד מודדים חום, עקבו אחר השלבים הבאים:
- מחטאים את המדחום על ידי שטיפתו במים זורמים וסבון ומנקים באמצעות צמר גפן שספוג באלכוהול 70%.
- ממתינים כמה דקות להתנדפות האלכוהול.
מדידת חום בבית השחי
מצמידים את המדחום לפנים בית השחי ומקפידים שהמדחום יהיה צמוד לעור ושהיד תהיה צמודה לגוף למשך זמן המדידה. בעת צפצוף המדחום מפסיקים את המדידה ומוסיפים 0.5 מעלות לתוצאה.
מדידת חום בפי הטבעת
בשיטה זו מומלץ לשמן את המדחום בווזלין או בכל משחה שומנית אחרת שמתאימה לתינוקות (לא קרם גוף). יש להחדיר את המדחום לעומק 1-2 ס”מ בלבד בעדינות, עד ששומעים את צפצוף המדחום.
מדידת חום במצב או באוזן על ידי מכשירי דיגיטלי
כיום ישנם מודדי חום דיגיטליים שרק מצמידים לאוזן או למצח והם מספקים ערכי מדידה. כדי לבצע את המדידה ולהגיע לתוצאה מהירה ודייקנית יש לעקוב אחר ההוראות של היצרן.
מתי מודדים חום?
החליטו אם למדוד חום בהתאם למצבו של התינוק. אם הוא חיוני, משתף פעולה, יונק או אוכל ושותה מבקבוק ומשחק, אז אין צורך למדוד חום.
במידה ומרגישים שגופו של התינוק חם, ניתן למדוד לו חום, כמו גם אם הוא מרגיש לכם מעט ישנוני ולא משתף פעולה. במידה ונתתם תרופה להורדת חום ומצבו של התינוק לא משתפר, יש למדוד לו שוב את טמפרטורת הגוף. רק קחו בחשבון שלוקח זמן עד שהתרופה מתחילה להשפיע (פרק זמן שנע בין שעה לחצי שעה).
מוצרים למדידת חום
ישנם סוגים שונים של מדחומים למדידת חום, אולם כיום עיקר השימוש נעשה במדחומים דיגיטליים. באתר זמינים עבורכם מוצרים למדידת חום ברמת איכות גבוהה, ביניהם:
- מדחום לאוזן אינפרא אדום מהיר – מדחום פרקטי וקומפקטי שמתאים לשימוש באוזן ומודד את טמפרטורת הגוף ביעילות. תוך שניה בלבד הערכים יופיעו על צג המדחום.
- מד חום ללא מגע אינפרא אדום מהיר – מד חום מדויק ופשוט לשימוש אשר מציג ערכים באופן מידי ובצורה ידידותית.
- טרמומטר גמיש 10 שניות עם תאורת לילה – מד חום דיגיטלי מעולה למדידת חום בקלות גם כאשר סביבת החדר חשוכה, בזכות תצוגה מוארת למדידת חום.