המלצות לצעצועי התפתחות
20.03.2019למשחקים קיימת חשיבות רבה להתפתחות רגשית, שכלית, מוטורית וחברתית. הם מפתחים את החושים, את היכולות הקוגניטיביות ומעשירים את עולם הידע והדמיון.
למרות שנדמה לנו כי מדובר בסה”כ משחק, צעצועים מהווים עולם ומלואו עבור ילדים ותינוקות בכל גיל והם מלמדים אותם דברים שחשובים להתפתחות תקינה. כדי לא ליצור תסכול ועל מנת שהצעצועים ימלאו את תפקידם כראוי, יש להתאים בין הצעצוע הנבחר לבין שלב ההתפתחות בו נמצא התינוק / הילד.
מלבד בחירת צעצוע מתאים, יש לבחור צעצוע בטיחותי, בעל תו תקן, כזה שלא יעלה את הסיכון לבליעה/ חנק.
גילאים 0-3 חודשים
איזה כיף, חבר חדש הצטרף למשפחה! אז איך נוכל להעשיר את עולמו בגיל כזה פיצפון?
נתחיל בהשכבה על הבטן (בזמן ערות בלבד), מאחר וכל ההתפתחות המוטורית נעשית בשכיבה על הבטן. בתנוחה זו נוצר חיזוק שרירי חגורת הכתפיים, עד שהתינוק מצליח להרים את הראש והחזה בשכיבה על הבטן.
בגילאים אלו התינוק אינו זקוק למשחקים וגירויים רבים. צעצועים שכן יתאימו הם מובייל, רעשן, ספרון תמונות בצבעים מנוגדים, השמעה של מוזיקה מרגיעה וצעצועים רכים אחרים. בעת פעילויות אלו ניתן להניח את התינוק בטרמופלינה / אוניברסיטה / משטח פעילות.
גילאים 3-6 חודשים
מגיל שלושה חודשים התינוק מתחיל לגלות עניין, לחייך, להגיב לעולם ולכן כדאי לחשוף אותו לצעצועי התפתחות מסוגים שונים כדי לפתח את היכולות שלו. בגילאים אלו מומלץ להשכיב את התינוק כמה שיותר על הבטן, וכדי לעשות זאת לאורך זמן הוא זקוק לגירויים. אחד מצעצועי ההתפתחות המומלצים לתקופה זו הוא אוניברסיטה. ישנם סוגים שונים של דגמים, ביניהם קשתות שאפשר להניח מעל התינוק או דגמים הכוללים גם משטח פעילות וכרית התפתחות. משטח הפעילות מעודד זחילה ומפתח את יכולות הראייה של התינוקות הקטנים. בזמן השכיבה על הבטן התינוק מושיט ידיים ומתחיל לאחוז חפצים, וכך מתפתח הקשר בין היד לעין, הקפידו על הנחת חפצים במרחק בו התינוק יכול לראות, לשמוע ולהגיע. רצוי לרכוש משחקי התפתחות רכים, רעשנים, ספרים מבד ומשחקים בעלי מרקים שונים.
גילאים 6-12 חודשים
החל מגיל 6 חודשים ואילך התינוקות מתחילים להיות הרבה יותר פעילים, חלקם אף יחלו להראות סימנים של התחלת זחילה, המהירים ביניהם כבר יזחלו, הם מתרוממים גבוה על כפות הידיים, מסתובבים על ציר לשני הכיוונים, מתהפכים בטן ־ גב וגב ־ בטן. אם הם עדיין לא זוחלים אפשר לרכוש עבורם צעצועי התפתחות מעודדי זחילה כמו כדור שמח עם אורות ומוזיקה או מוצרים אחרים אשר מפתחים את הקואורדינציה של התינוקות בדרכים שונות ומגוונות. מומלץ להניח את התינוק על שטיח, משטח פעילות או רצפה ולפזר מולו צעצועים כמו: בובות, קוביות, כדורים ומשחקי התפתחות התואמים לגיל ובמרקמים שונים.
בתקופה זו מתחילות בדרך כלל לבקוע שיניים ראשונות אצל התינוק, שמלוות בכאבים עזים אצל הקטנטנים. ישנם מספרים דרכים להקל עליהם, כמו משחות ומשככי כאבים, כאשר הטבעי מבניהם הוא נשכן, שאותו אף מומלץ לקרר במקרר (לא מקפיא) וכך ליעל יותר את השפעתו.
גילאים 12-24 חודשים
מגיל שנה רוב התינוקות כבר עומדים, חלקם אף יעשו את צעדיהם הראשונים בעולם. בשלב זה בחירת צעצועים כמו שולחן פעילות תהיה מעולה, שולחנות אלו מאוד אינטראקטיביים ומציעים שלל פעילויות מהנות שיעסיקו את הילדים וילמדו אותם. רצוי להציע לתינוק משחק מוטוריקה עדינה, למשל מגדל טבעות שבו הילד משחיל את הטבעות לפי גודלן. כדור – גלגול, דחיפה, הרמה ומסירות בכדור גומי/ספוג קטן וקל המותאם לכף ידו. משחקים הבנויים על עקרון סיבה ותוצאה – למשל לחיצה על כפתור המקפיצה חלקים או צורות.
לפעוטות שכבר הולכים או מתחילים ללכת – בימבה או הליכון יהיו בחירה טובה. ישנם דגמים שונים של בימבות מלבד זו הבסיסית ואפשר בהחלט ליהנות מבימבה עם גגון הגנה מפני השמש וידית להורים. בנוסף, ניתן להתאים תלת אופן עם מוט הולכה, כאשר בעתיד יוכל ללמוד לרכוב בעצמו. צעצועי התפתחות נוספים שילדים בגילאים האלו ישמחו לקבל הם צעצועים לאמבטיה ומשחקים שכוללים השחלות כמו מגדל 6 טבעות, צעצוע בית מפתחות חיות ועוד.
גילאי 24 חודשים
בגילאי שנתיים העוללים הקטנים שנדמה שזה עתה נולדו, כבר גדלו. הם הולכים והרבה יותר עצמאיים, ועכשיו הם משכללים בעיקר את היכולות המוטוריות. מלבד יכולות מוטוריות משופרות גם היכולות הקוגניטיביות מעט משתכללות וישנם ילדים שיכולים להרכיב פאזל. כמובן שמומלץ להתאים בין הפאזל לבין יכולותיו של הילד, לכן בשנים אלו ההמלצה היא לבחור בפאזל רצפה שהחלקים שלו גדולים. בנוסף הפאזלים האלו משמשים גם כשטיח פעילות עליו ניתן לשחק במשחקים אחרים. גם המשחק החופשי מתפתח בשלבים אלו ותוכלו לבחור במשחקים מהנים כמו מכונית על שלט, משחק זריקת טבעות, מיני גולף, גול מטרה, עגלת בובה ועוד.