בטיחות ברכב – חגירה נכונה של ילדך ברכב
04.02.2020חשוב להבין כי חגירה נכונה של חגורות בטיחות יוצרת את ההבדל בין פציעה קשה לפציעה קלה ואף בין חיים למוות. תאונות דרכים הן מכת מדינה ולמרבה הצער גם ילדים עלולים להיפגע במקרה של מעורבות בתאונות דרכים, סיפורים על פגיעות ותמותת ילדים כתוצאה מתאונת דרכים לא חסרים. שימוש נכון במושב הבטיחות יכול לשמור על בטיחותם של הילדים במהלך הנסיעה ואף להציל חיים ממש, שימוש נכון במושב הבטיחות מפחית בכ-70% את שיעור תמותת הילדים והפגיעות החמורות בתאונות ברכב.
עוד לפני בחירת כיסא הבטיחות המתאים ביותר מומלץ לעיין במדריך הרכב, בפרק העוסק בבטיחות הנוסעים.
המטרה היא לאתר ברכב את נקודות העגינה העומדות לרשותך כדי שתוכל לדעת איזה כיסא בטיחות יתאים לרכבך. בפניך עומדות שתי אפשרויות התקנה: עגינת מושבי הבטיחות באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב או עגינה באמצעות איזופיקס/לאטש’ים המאפשר עגינה של מושבי בטיחות שלא באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב, אלא כחיבור של בסיס הכיסא לשילדת הרכב. התקנים מסוג זה נמצאים ברכבים חדשים מהשנים האחרונות.
אם אתם מצפים לילדכם הראשון, קחו לעצמכם את הזמן ללמוד מהו כסא הבטיחות הטוב ביותר עבורכם וכיצד מעגנים את כיסא הבטיחות שרכשתם לרכב. אם אתם הורים ותיקים, אף פעם לא מזיק להתרענן בחוקים ולהתחדש בדגמים היוקרתיים של כסאות הבטיחות שמציעים את מיטב השיפורים והשדרוגים.
דגשים לגבי שימוש במושבי בטיחות:
- ההמלצה היא לחגור ילדים במושבי בטיחות עד גיל 10, ויש לבחור מושב בטיחות בהתאם לגיל, למשקל ולגובה התינוק/ילד.
- 3 כללים שחשוב להקפיד עליהם בעת חגירת ילדים במושבי בטיחות:
- התאמת מושב הבטיחות לממדי גופו וגילו של הילד.
- עיגון מושב הבטיחות למושב הרכב בהתאם להוראות היצרן.
- חגירה נכונה של הילד במושב הבטיחות.
- אין להסיע ילד במושב בטיחות או במושב מגביה מול כרית אוויר פעילה
- תינוקות עד גיל שנתיים לפחות מומלץ לחגור במושב בטיחות מתאים, ולהושיבם בכיוון הפוך מכיוון הנסיעה.
- ילדים מגיל שנתיים עד גיל חמש מומלץ לחגור במושב בטיחות מתאים שיש בו רצועות בטיחות פנימיות, עם כיוון הנסיעה.
- ילדים בני 5 עד 10 מומלץ לחגור במושב מגביה – בוסטר.
- ההמלצה היא כי העברה משימוש בבוסטר לשימוש בחגורת רכב בלבד יתבצע כאשר מתקיימים כל חמשת התנאים הבאים:
- הילד יושב וגבו צמוד לגב מושב הרכב.
- הברכיים מקופלות בנוחות בזווית של 90 מעלות.
- חגורת הבטיחות מונחת על אגן הירכיים.
- חגורת הבטיחות מונחת במרכז בית החזה.
- הילד אינו מחליק ממושבו במהלך כל הנסיעה.
- עד גיל 13 לפחות מומלץ להושיב ילדים חגורים במושב האחורי של הרכב.
איך בוחרים כיסא בטיחות?
מחקרים מצביעים על כך ששימוש בכסא בטיחות שעומד בכל התקנים הבינלאומיים ונחשב לאיכותי יכול למנוע פציעות מאוד קשות בתאונות, שכן כיסא בטיחות איכותי שומר הכי טוב שאפשר על הילד שיושב בו ועל יציבותו ומגן על כל איבריו החיוניים. לכן בחירת כסא בטיחות היא קריטית, יכולה להתגלות כמצילת חיי ויש להקדיש לנושא המון מחשבה. מלבד בחירה בחברה יצרנית טובה ששמה הולך לפניה בתחום, יש לבחור את כסא הבטיחות בהתאם לקבוצת הגיל והמשקל בה הילד נמצא.
כיצד נתאים את המושב הנכון לילד? שימוש נכון במושבי בטיחות יעשה על ידי הקפדה על שלושה שלבים: התאמה של מושב הבטיחות למימדי גופו, גילו ומשקלו של הילד, עיגון מושב הבטיחות למושב הרכב בהתאם לחוברת הוראות היצרן, חגירה נכונה של הילד בתוך מושב הבטיחות.
המושב המתאים לתינוק נגד כיוון הנסיעה: סלקל או כיסא בטיחות מגיל לידה
- התאמה לגיל התינוק: מתאים לתינוק מיום הלידה ולפחות עד גיל שנה ומשקל 9 ק”ג (שני התנאים חייבים להתקיים).
- המלצה להושיב נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים.
- התקנת מושב הבטיחות ברכב: יש להסיע את התינוק במושב בטיחות לתינוקות המותקן נגד כיוון הנסיעה, במושב האחורי (אסור להתקין מושב בטיחות במושב שליד הנהג אם מותקנת מולו כרית אויר פעילה). על מושב הבטיחות להיות מעוגן למושב הרכב באמצעות רצועות איזופיקס/לאטש’ים או באמצעות חגורת הבטיחות שברכב, לפי הוראות יצרן מושב הבטיחות ויצרן הרכב. מושב הבטיחות צריך להיות מותקן בזווית של 45 מעלות ביחס לכביש.
- אופן חגירת התינוק: על התינוק להיות חגור ברצועות הבטיחות של מושב הבטיחות, רצועות הבטיחות צריכות לצאת ולהיות ממוקמות בגובה כתפי הילד או מעט מתחת לגובה כתפי הילד. יש להדק את הרצועות לגוף התינוק, אך לא באופן שלוחצות עליו. יש לוודא כי מיקום גובה אבזם החזה ממוקם במרכז החזה של ילדך, בגובה בית השחי.
- יש להלביש את הילד באופן שיהיה נוח לחגירת רצועות הבטיחות, אין להשתמש במעיל או שמיכות מתחת לרצועות הבטיחות.
המושב המתאים לפעוט עם כיוון הנסיעה: כיסא בטיחות
- התאמה לגיל הפעוט מגיל שנה וממשקל 9 ק”ג ועד גיל 3.
- המלצה להושיב בכיסא בטיחות עם רצועות בטיחות עם כיוון הנסיעה עד 18 ק”ג לפחות.
- התקנת מושב הבטיחות ברכב: המושב המומלץ להתקנת כיסא בטיחות לפעוט ברכב הוא במרכז המושב האחורי של הרכב, כשפניו עם כיוון הנסיעה, בתנאי שיש במושב המרכזי חיבור לאיזופיקס/ לאטש’ים או חגורת בטיחות בעלת 3 נקודות עגינה. על מושב הבטיחות להיות מעוגן למושב הרכב באמצעות רצועות איזופיקס/לאטש’ים או באמצעות חגורת הבטיחות שברכב, לפי הוראות יצרן מושב הבטיחות ויצרן הרכב.
- אופן חגירת הפעוט: על הפעוט להיות חגור ברצועות הבטיחות של מושב הבטיחות, רצועות הבטיחות צריכות לצאת ולהיות ממוקמות בגובה כתפי הילד או מעט מעל לגובה כתפי הילד. יש להדק את הרצועות לגוף התינוק, אך לא באופן שלוחצות עליו. יש להלביש את הילד באופן שיהיה נוח לחגירת רצועות הבטיחות. יש לוודא כי מיקום גובה אבזם החזה ממוקם במרכז החזה של ילדך, בגובה בית השחי.
- אין להשתמש במעיל או שמיכות מתחת לרצועות הבטיחות.
- רצוי שהפעוט ישב בצורה זקופה במושב הבטיחות. יש לשים לב לפעוט ולהקפיד שלא ישתחרר מרצועות הבטיחות.
המושב המתאים לילדים: מושב מגביה (בוסטר)
- התאמה לגיל הילד: ממשקל 18 ק”ג, מעל גיל 5 ועד גיל 10 שנים.
- ההמלצה להשתמש בבוסטר עד לגובה 145 ס”מ לפחות
- התקנת מושב הבטיחות ברכב: המושב הנכון להושבת הילד הוא מאחור, במושב האמצעי. אם אין משענת ראש במושב הרכב בו הילד יושב רצוי להשתמש במושב מגביה עם משענת גב.
- אופן חגירת הילד: הילד חגור בחגורת הבטיחות של הרכב, באמצעות חגורת בטיחות בעל 3 נקודות חגירה, כתפיים+ מותניים. חגורת המותניים תמוקם על עצמות אגן הירכיים של הילד, ולא על הבטן. חגורת הכתף תגיע מעל כתפו של הילד ותעבור במרכז בית החזה שלו, ולא מאחורי גבו או מתחת לבית שחיו.
- יש להלביש את הילד באופן שיהיה נוח לחגירת חגורת הבטיחות של הרכב, אין להשתמש במעיל או שמיכות מתחת לחגורת הבטיחות.
מתי עוברים ממושב בטיחות לבוסטר?
- כאשר הילד מעל גיל 5 ושוקל יותר מ-18 ק”ג.
- מומלץ להשתמש במושב הבטיחות עד להגעה למגבלת המשקל של היצרן.
- כאשר הכתפיים של הילד גבוהות יותר מהחריצים העליונים מהן יוצאות רצועות מושב
הבטיחות שלו. - כאשר אוזניו גבוהות יותר מגב מושב הבטיחות.
עגינת כיסא הבטיחות נגד כיוון הנסיעה ברכב
על פי תקנת התעבורה 38א’ חובה להושיב את הילדים נגד כיוון הנסיעה רק עד גיל שנה. עם זאת ההמלצה החדשה של האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים היא להושיב את הפעוטות בסלקל או כיסא בטיחות מגיל לידה נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים, לכל הפחות. אם שקלתם להתקין את הסלקל של התינוק למושב הקדמי שליד הנהג, לידיעתכם חל איסור לעשות זאת במידה וישנה כרית אוויר פעילה. ארגון בטרם מצטרף להמלצת האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים וממליץ גם כן להושיב ילדים עד גיל שנתיים ברכב בכסא בטיחות נגד כיוון הנסיעה, הוא גם מצטרף להמלצה כי המושב הבטוח ביותר להסעת תינוקך הוא המושב האחורי. ניתן לשים מראה מיוחדת על השמשה האחורית ברכב שעוזרת להורה לראות את ילדו בעת הנסיעה ובכך להקל על הקושי לשמור על קשר עין עם התינוק.
מה היתרונות של חגירת הכסא נגד כיוון הנסיעה?
חשוב לדעת שישיבה במושב האחורי מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לתמותת ילדים בזמן התאונה לעומת ישיבה במושב הקדמי. כאשר הנהג בולם את הרכב במהירות, כמו שקורה בעת תאונה, ניסיון להימנעות מתאונה או כל עצירה פתאומית, גופו של הפעוט נע במהירות קדימה, לכיוון נסיעת הרכב. כתוצאה מכך הוא סופג את רוב האנרגיה שמופעלת בעת הבלימה על ידי הרתמות ששומרות עליו חגור, מה שעלול לפגוע בגופו במידה רבה כתוצאה מכך שגופו והמבנה הפיזיולוגי שלו אינם מפותחים מספיק. לעומת זאת כאשר הילד יושב עם הגב נגד כיוון הנסיעה, הוא ייבלם על ידי גב מושב הבטיחות, שיספוג את האנרגיה ובכך תמנע פגיעה קטלנית.
חשוב לזכור: בקיאות בנושא בטיחות ילדים ברכב וחגירה נכונה ובטוחה שלהם יכולה להפחית את שיעורי התמותה וההיפגעות בתאונות דרכים בכ- 70%. לכן אם אינכם בקיאים בנושא מומלץ להרחיב את הידע בתחום כמה שיותר וכך להבטיח שבכל נסיעה, קצרה כארוכה, הילדים שלכם יהיו כמה שיותר בטוחים. נסיעה טובה ובטוחה.