בחירת כיסא הבטיחות לפי גיל הילד
19.07.2023בחירת מושב הרכב המתאים לילדיכם זהו הצעד הראשון בדרך לנסיעה בטוחה ביותר. אחת השאלות הנפוצות ביותר כאשר בוחרים כיסא לרכב היא איך להתאים את הכיסא הנכון לגיל הילד, וזו שאלה באמת חשובה, כי ישנן תקנות שונות אשר מתמקדות בגיל, משקל וגובה, שיכולות להפוך את הקניה למבלבלת למדי. לכן ריכזנו לכם את כל הפרטים החשובים.
מגיל לידה ועד גיל 2
ההמלצה הרווחת כיום היא להושיב את הילדים נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים לפחות במושב בטיחות שמתאים לגיל, משקל וגובה הילד. אולם על פי החוק, יש להושיב את התינוקות נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנה.
אילו סוגי מושבים יתאימו לשלב זה?
ישנם כמה וכמה סוגים של מושבי בטיחות שיכולים להתאים לגילאים אלו, ביניהם:
- סלקל – סלקל הוא מושב קטן אשר מתאים לילדים, הוא מותקן באמצעות חגורות הרכב, יש לו ידית אחיזה ואין לו בסיס. את הסלקל אפשר לעגון ברכב נגד כיוון הנסיעה בלבד.
- סלקל עם בסיס – הסלקל מונח על בסיס ייעודי אשר נשאר מעוגן ברכב באופן קבוע ומוציאים את הסלקל בלבד. ההתקנה של הסלקל נעשית על ידי הקלקה פשוטה באמצעות איזופיקס או באמצעות חגורת הבטיחות של הרכב, כמו גם הניתוק הבסיס.
- כיסא בטיחות – במקום לעבור מסלקל לכיסא בטיחות בגיל שנה, או בהתאם לנתונים של משקל וגובה, אפשר לקנות כיסא בטיחות מגיל לידה. כיסא בטיחות אפשר להתקין ברכב בשני מצבים: עם ונגד כיוון הנסיעה. בכיסא הזה יש הגבלת משקל וגובה עבור כל שלב. את כיסא הבטיחות ניתן להתקין באמצעות איזופיקס או חגורת הבטיחות של הרכב.
כאשר קונים כיסא בטיחות מגיל לידה ועד גיל שנתיים חשוב לשים לב לתקנים ולתאריך הייצור (עליו להיות סמוך למועד הרכישה).
מגיל 2 ועד גיל 5
ילדים מעל גיל שנתיים יכולים כבר לשבת עם כיוון הנסיעה. על כיסא הבטיחות להיות מעוגן לרכב באמצעות איזופיקס או חגורת הבטיחות של הרכב, ויש לחגור את הילד באמצעות הרצועות המובנות של הכיסא. על פי הנחיות הבטיחות, צריך להשתמש ברצועות של הכיסא עד למשקל 18 ק”ג, או בהתאם להנחיות השימוש של הכיסא עצמו.
אילו סוגי מושבים יתאימו לשלב זה?
ישנם כמה סוגים של כיסאות בטיחות שיכולים להתאים מגיל שנתיים ועד גיל חמש, ביניהם:
- כיסא בטיחות משולב – כיסא בטיחות משולב אפשר לעגון עם ונגד כיוון הנסיעה, והוא יתאים מגיל לידה ועד המעבר לבוסטר, בהתאם לסוג הכיסא. המושב נחגר בהתאם להוראות היצרן (איזופיקס או חגורת הבטיחות של הרכב), ואת הילדים חוגרים על ידי הרצועות המובנות של הכיסא. שימו לב כי ישנה הגבלת גובה ומשקל לכל מצב, כמו גם הנחיות עגינה נפרדות.
- בוסטר גב – מתאים לשימוש גם ככיסא בטיחות, לבוסטר יש רצועות מובנות שמשתמשים בהן כדי לחגור את הילד, ממש כמו בכיסא הבטיחות הסטנדרטי. כאשר הילד מגיע להגבלת הגיל והגובה המתאימים, ניתן להסיר את הרצועות המובנות של הכיסא ולחגור את הילד עם חגורות הרכב.
- בוסטר ישיבה – מתאים לילדים מגיל 4 ומעלה, ומעל 18 ק”ג, היכולים לשבת באופן נינוח במקומם לאורך הנסיעה.
כאשר בוחרים כיסא בטיחות יש לשים לב לתקנים, לנוחות השימוש ולמידת התאמה לרכב. כמו כן על הכיסא להתאים לגיל, גובה ומשקל הילד.
מגיל 5 ועד גיל 10
מגיל 5 אפשר כבר לעבור לבוסטר. על פי החוק אי אפשר להושיב ילדים מול כרית אוויר פעילה. לכן אם הילד יושב במושב הקדמי יש לבטל את כרית האוויר, למרות שמומלץ שלא להושיב ילדים במושב הקדמי לפני גיל 13.
אילו סוגי מושבים יתאימו לשלב זה?
ישנם כמה סוגים של מושבים שיכולים להתאים, ביניהם:
- בוסטר – מושב מגביה ללא גב. הילד נשען על מושב הרכב ונחגר באמצעות חגורת הבטיחות של הרכב, שעם הבוסטר מתאימה טוב יותר למידותיו.
- בוסטר גב – מושב מגביה עם גב. הילד נחגר באמצעות חגורות הרכב שעוברות בגב המושב ומתאימות את החגורות של הרכב למידותיו של הילד.
ישנם סוגים שונים של מושבי בטיחות המתאימים לכל שלב התפתחות של הילדים, לכל אחד יתרונות וחסרונות. התאמה נכונה לגיל הילד ולנתוניו הפיזיים תהפוך את הנסיעה לכמה שיותר בטוחה ותמזער את הסיכונים הקיימים.